Na današnji dan

Moćni vojvoda od Yorka iz razdoblja Ratova ruža (1411.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dana 21. rujna 1411. godine rođen je Richard Plantagenet, treći vojvoda od Yorka i glavni vođa dinastije York u početnom razdoblju Ratova ruža u Engleskoj. Bio je unuk prvog vojvode od Yorka, Edmunda od Langleyja, po kojem je dinastija York  dobila ime. Ta je dinastija bila mlađi odvjetak kraljevske dinastije Plantagenet, koja je Engleskom vladala još od 1154. godine.

Dinastija York ušla je u Richardovo vrijeme u sukob s dinastijom Lancaster, kojoj je osnivač bio John od Gaunta, stariji brat spomenutog osnivača dinastije York. Iz tog je sukoba izbio Rat ruža, u kojem je dinastiju York simbolizirala bijela ruža, a dinastiju Lancaster crvena.

Tijekom mladosti Richard je ratovao u Francuskoj, a određeno vrijeme bio je namjesnik (svojevrsni guverner) zemalja okupiranih od strane Engleza. Nakon napuštanja Francuske postao je namjesnikom u Irskoj, a tijekom 1450-ih godina u tri je navrata imenovan lordom protektorom Engleske (ta je funkcija označavala osobu koja vlada kraljevstvom umjesto kralja, onesposobljenog iz nekog razloga). Richard Plantagenet naslijedio je golemo bogatstvo, osobito po majčinoj liniji. Upravo je po svojoj majci Richard postao nasljednikom prava na prijestolje vojvode od Clarencea (starijeg brata spomenutih osnivača dinastija Lancaster i York). Tim je pravom Richard teoretski nadmašivao dinastiju Lancaster, pa je pokušao na prijestolju zamijeniti svog rođaka, kralja Henrika VI. iz dinastije Lancaster. Unatoč posezanju za oružjem, to mu nikada nije uspjelo. Richard je poginuo 1460. godine u Bitki kod Wakefielda na području Yorkshirea, gdje se sukobio sa snagama dinastije Lancaster. U trenutku pogibije bio je u dobi od samo 49 godina.


Komentari