Na današnji dan

Moćni vojvoda od Luynesa – omiljeni dvorjanin kralja Luja XIII. – 1578.

Od kralja je Charles d’Albert dobio aristokratsku titulu vojvode od Luynesa i paira Francuske, koja se odnosila na posjed Luynes, gdje se nalazio vojvodin impresivni dvorac .

Dana 5. kolovoza 1578. godine rođen je Charles d’Albert, vojvoda od Luynesa, omiljeni dvorjanin francuskog kralja Luja XIII. i jedan on najmoćnijih ljudi svoga doba u Francuskoj. Potjecao je iz plemićke obitelji d’Albert, koja je doživjela velik uspon s njim i njegovom braćom, tako da je uspjela skupiti čak pet vojvodskih titula (ponajviših titula među francuskom aristokracijom, naročito kad su bile uparene s titulom paira). S Lujem XIII. družio se Charles d’Albert još od mladih dana, a obojica su bili zaljubljenici u lov. Godine 1616. dodijelio mu je kralj visoku službu velikog sokolara Francuske (franc. Grand Fauconnier de France), a 1621. godine postavio ga je i na najvišu vojnu funkciju u Francuskoj, onu konetabla (franc. Connétable de France). Napomenimo, ta je funkcija činila Charlesa d’Alberta višim po rangu čak i od maršala Francuske.

Od kralja je Charles d’Albert dobio aristokratsku titulu vojvode od Luynesa i paira Francuske, koja se nominalno održala među njegovim nasljednicima sve do danas. Odnosila se na posjed Luynes, na kojem se nalazio vojvodin impresivni dvorac (franc. Château de Luynes). Taj se dvorac može vidjeti i danas, a smješten je na uzvisini iznad rijeke Loire, samo oko deset kilometara nizvodno od grada Toursa. Kao vodeći aristokrat i vrhovni zapovjednik francuskih vojski, vojvoda od Luynesa izazivao je zavist među ostalim plemićima i aristokratima, naročito s obzirom na to da je bio rođen kao niži plemić. Vojvoda je preminuo vjerojatno od zarazne bolesti već 1622. godine, u dobi od samo 43 godine. Njegov sin naslijedio je spomenutu titulu vojvode od Luynesa, a Charlesov mlađi brat dobio je vlastitu vojvodsku titulu, onu vojvode od Chaulnesa (franc. Duc de Chaulnes).

Komentari