Na današnji dan

Moćni vojvoda od Albe – veliki majordom španjolskih kraljeva – 1582.

Osim dvorske funkcije velikog majordoma, držao je vojvoda od Albe čitav niz guvernerskih funkcija po različitim dijelovima habsburškog imperija. 

Dana 11. prosinca 1582. godine umro je španjolski vojskovođa i državnik vojvoda od Albe. Ime mu je bilo Fernando Álvarez de Toledo y Pimentel. Vojvoda od Albe bio je glavni službenik cara Karla V. iz dinastije Habsburg, jednog od najmoćnijih vladara u povijesti Europe. Naime, Karlo V. okupio je u svojoj osobi vlast nad golemim dijelom Europe i postao je jednim od glavnih branitelja katoličanstva u doba naleta protestantizma i Turaka Osmanlija. Sličnu je ulogu naslijedio Karlov sin – španjolski kralj Filip II. Habsburški. Vojvoda od Albe bio je u službi obaju tih vladara, i to kao najviši dvorski dužnosnik – veliki majordom (španj. mayordomo mayor). Napomenimo, Fernando Álvarez de Toledo y Pimentel bio je kronološki treći po redu vojvoda od Albe (u španjolskoj se nositelji aristokratskih titula označavaju rednim brojevima). Današnji vojvoda od Albe 19. je po redu nositelj te titule.

Osim spomenute dvorske funkcije, držao je treći vojvoda od Albe čitav niz guvernerskih funkcija po različitim dijelovima habsburškog imperija. Tako je bio potkralj Napulja, guverner Milana, potkralj Portugala i guverner Nizozemske. Osobito je bio moćan kao vrhovni vojni zapovjednik, na bojištima od sjeverne Afrike preko Portugala pa do Nizozemske. Poznat je i kao Veliki vojvoda od Albe (španj. Gran Duque de Alba). Ipak, napomenimo da je na nizozemskim područjima ostao vrlo omražen zbog pokušaja nasilnog gušenja pokreta Nizozemaca za osamostaljenjem od španjolske vlasti. Vojvoda od Albe umro je na današnji dan u Lisabonu, glavnom gradu Portugala, kao tamošnji potkralj.

Dinastija vojvoda od Albe postala je jednom od najuglednijih aristokratskih kuća u cijeloj Europi (utjecajni su čak i danas). Dapače, moglo bi se zaključiti da su vojvode od Albe svojedobno bili možda i najmoćniji europski aristokrati nevladarskog ranga.


Komentari