Na današnji dan

Moćni savjetnik japanskog cara u Drugom svjetskom ratu – 1977.

Japanski markiz Kōichi Kido, bio je vršitelj visoke službe čuvara državnog pečata na carskom dvoru za vrijeme Drugog svjetskog rata. 

Japanski markiz Kōichi Kido, vršitelj visoke službe čuvara državnog pečata na carskom dvoru za vrijeme Drugog svjetskog rata, umro je 6. travnja 1977. godine. Na japanskom jeziku ta služba nazivala se Naidaijin što otprilike znači unutarnji ministar. Markiz Kōichi Kido imao je velik utjecaj na japanskom dvoru jer je mogao kontrolirati pristup caru. Dapače, njegova je moć mogla biti veća čak i od one japanskog premijera.

Titula markiza (japanski kōshaku) visoka je titula u japanskom sustavu plemstva. Dakako, riječ markiz europskog je podrijetla i zapravo je samo zapadnjački prijevod tog stupnja plemstva, drugog najvišeg, nakon princa. Ipak, i sami su Japanci dosljedno prevodili taj stupanj na Zapadu kao markiz. Ispod markiza postojale su u Japanu još titule grofa (jap. hakushaku), vikonta (jap. shishaku) i baruna (jap. danshaku).

Markiz Kōichi Kido imao je utjecaj i na ulazak Japana u Drugi svjetski rat, a i na kasnije sklapanje mira. Uoči rata savjetovao je caru Hirohitu da postavi generala Hidekija Tōjōa za premijera. Nakon rata Tōjō je osuđen kao najgori japanski ratni zločinac, nešto poput japanskog Hitlera. Car Hirohito, međutim, nije sudski proganjan nakon rata. Markiz Kōichi Kido navodno je zaslužan što je nagovorio vlastodršce u Japanu na predaju. Bio je tako odan caru da je na suđenju nakon rata želio preuzeti na sebe krivnju, kao da je on donosio odluke, a ne car. Osuđen je na doživotni zatvor, ali je zbog slabog zdravlja pušten 1953. godine na slobodu. Umro je nakon što je proveo na slobodi 24 godine.


Komentari