Na današnji dan

Moćni Pitt po kojem se zove grad Pittsburgh (1708.)

Slavni britanski premijer William Pitt Stariji, jedan od ljudi najzaslužnijih za uspon Velike Britanije na mjesto najmoćnije svjetske velesile, rođen je 15. studenog 1708. godine. Pitt se zalagao za uspostavu moćnog Britanskog Imperija i prilično se ratoborno suprotstavljao državama koje su mu bile konkurenti, poput Francuske.

Interesantan je način na koji je William Pitt uopće izabran u britanski parlament. Naime, u to su doba u Britaniji su postojale tzv. trule općine (engl. rotten boroughs). To su bile izborne jedinice čije se stanovnštvo tijekom vremena jako smanjilo ili potpuno izumrlo, tako da su vlasnici zemljišta na kojem su te općine ležale mogli sami po volji birati parlamentarne zastupnike. Zapravo je bila riječ o iskrivljenju demokracije i o ismijavanju izbornog postupka, jer je vlasnik zemljišta často bio jedini glasač u toj izbornoj jedinici! Obitelj Williama Pitta bila je bogata. Djed mu je bio kolonijalni guverner u dalekoj Indiji i zvali su ga Diamond Pitt jer se obogatio, između ostaloga, pronašavši ogromni dijamant koji je prodao za veliku svotu novaca. Pittovi su kupili brojne posjede u Engleskoj. Neki od tih posjeda bili su i navedene trule općine, pa su Pittovi po volji mogli postavljati nekoliko svojih zastupnika u britanskom parlamentu. Upravo je na jedno od takvih mjesta zasjeo William Pitt, kao zastupnik trule općine imena Old Sarum.

U parlamentu se Pitt proslavio govorničkom vještinom i sposobnošću uvjeravanja (školovao se na uglednim Etonu i Oxfordu). Veliku ulogu odigrao je tijekom Sedmogodišnjeg rata (to je bio zapravo prvi svjetski rat u povijesti, jer se istovremeno ratovalo u Europi, Americi i Indiji), obnašajući dužnost ministra vanjskih poslova i neformalnog premijera. Rat se vodio 1756. – 1763. godine, a u njemu su Britanci istisnuli Francuze iz Kanade i Indije. Pobjedom u Sedmogodišnjem ratu Velika Britanija postala najmoćnija svjetska sila jer je porazila glavnog konkurenta – Francusku Luja XV. Ipak, Pitt je zahtijevao da se rat vodi do potpune pobjede te da se rat objavi i Španjolskoj. Kad su se kralj i vladina većina tome suprotstavili, podnio je ostavku (1761.). 

Po njemu je prozvan veliki američki grad Pittsburgh u saveznoj državi Pennsylvaniji 1758. To ime u čast Pitta gradu je dao britanski general John Forbes, i to nakon što su Britanci uspjeli taj teritorij osvojiti od Francuza u spomenutom Sedmogodišnjem ratu. 


William Pitt postao je britanski premijer 1766. godine, u doba kralja Georgea III., ali sa znatno smanjenim političkim utjecajem. Stekavši naslov earl of Chatham prelazi u Gornji dom parlamenta. Pitt je napadao politiku vlade prema britanskim kolonijama u Sjevernoj Americi, ali se oštro protivio njihovu osamostaljenju. Zbog narušena zdravlja povukao se iz politike. Preminuo je 1778. godine.

Sin Williama Pitta postao još slavniji od oca. Zvao se također William, pa je u povijesti ostao upamćen kao William Pitt mlađi. Taj mladić postao je najmlađim britanskim premijerom u povijesti, sa svega 24 godine starosti.

piše: Dražen Krajcar

Komentari