Na današnji dan

Moćni Napoleonov maršal osvojio papinski Rim – 1798.

Berthier se kao mladić borio čak i u SAD-u tijekom tamošnjeg Rata za nezavisnost.

Francuski zapovjednik Louis Alexandre Berthier osvojio je grad Rim, središte Papinske Države, 10. veljače 1798. godine. Za papu Pija VI. to je bio velik udarac, jer se uskoro našao u francuskom zarobljeništvu. Pape su stoljećima vladali srednjom Italijom kao svojom državom, posjedujući u njoj i duhovnu i svjetovnu vlast. Francuskim osvajanjem, međutim, papi je oduzeta svjetovna vlast nad tim dijelom Italije.

Moćni Berthier bio je jedan od najvažnijih Napoleonovih maršala. Poznat je po tome što je u pravilu obavljao funkciju šefa Napoleonova stožera. Bio je vrlo vjerojatno jedan od najzaslužnijih pojedinaca za Bonaparteove silne pobjede, jer je znao inteligentno i detaljno provesti u djelo Napoleonove genijalne planove. I doista, Bonaparte ga je za to lijepo nagradio. Dapače, od svih Napoleonovih maršala Berthier je dobio najviše časti (ne računajući maršala Murata koji je bio povezan s Napoleonom i obiteljskim vezama).

Maršal Berthier bio je najstariji od Bonaparteovih pravih maršala. Naime, bio je čak 16 godina stariji od Napoleona, zbog čega je imao i veliko vojno iskustvo. Zanimljivo je da se Berthier kao mladić borio čak i u SAD-u tijekom tamošnjeg Rata za nezavisnost. Francuzi su u tom ratu uvelike pomogli Amerikancima da izbore svoju samostalnost od Britanaca. Također je važna činjenica da je Berthier sudjelovao u transakciji kojom je SAD na kraju stekao ogromni teritorij Louisiane u Sjevernoj Americi.


Komentari