Na današnji dan

Moćni Hitlerov tjelohranitelj Josef Sepp Dietrich – 1892.

Dietrich je postavljen na čelo Hitlerove tjelesne straže – elitne jedinice zvane Leibstandarte Adolf Hitler. Dapače, Dietrich je bio jedan od rijetkih nacista koji su se mogli suprotstaviti i samom Heinrichu Himmleru.

Dana 28. svibnja 1892. godine rođen je jedan od najpoznatijih nacista – Josef Sepp Dietrich. On pripada najelitnijem krugu od samo četiri čovjeka koji su u SS-u dobili najviši čin SS-Oberst-Gruppenführera, koji odgovara armijskom generalu u njemačkoj vojsci (dakako, viši je bio još samo čin Reichsführer-SS koji je držao Heinrich Himmler kao glava SS-a). Da preciziramo, jedina četiri čovjeka s činom SS-Oberst-Gruppenführera bili su:

– Josef Sepp Dietrich

– Franz Xaver Schwarz

– Kurt Daluege


– Paul Hausser.

Povrh toga,  paralelno je imao i čin tenkovskog general-pukovnika u Waffen-SS-u (njem. Panzer-Generaloberst der Waffen-SS). Nosioci čina SS-Oberst-Gruppenführera imali su na ovratniku tri hrastova lista i tri kvadratića. Za Seppa Dietricha zanimljivo je i da je imao visoko odlikovanje Viteški križ Željeznog križa s hrastovim lišćem, mačevima i dijamantima (njem. Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit Eichenlaub, Schwertern und Brillanten). To je bilo drugo najviše vojno odlikovanje u Trećem Reichu (više je bilo samo još zlatno hrastovo lišće, koje je dobio jedan jedini čovjek). Seppa Dietricha nazvali su i Hitlerov gladijator.

Zanimljivo je da je Dietrich u početku bio Hitlerov osobni vozač i tjelohranitelj. Postavljen je na čelo Hitlerove tjelesne straže – jedinice zvane Leibstandarte Adolf Hitler. Najvažnija je Dietrichova uloga u tzv. Noći dugih noževa kad je Hitler dao smaknuti svoje konkurente iz nacističkih SA (njem. Sturmabteilung) jedinica. Dietrich je tom prilikom osobno sudjelovao u likvidaciji SA vođa. Jedinica Leibstandarte Adolf Hitler prerasla je kasnije u najelitniju SS diviziju (1. SS divizija Leibstandarte SS Adolf Hitler). Sepp Dietrich imao je veliku ulogu u tzv. Waffen-SS-u. Naime, Waffen-SS jedinice bile su svojevrsna paralelna vojska, koja je bila bliža Hitleru nego što je to bila regularna vojska.

Na kraju Drugog svjetskog rata Dietrich se predao Amerikancima u Austriji. Osuđen je na zatvorsku kaznu, a izašao je iz zatvora 1958. godine. Proživio je još 8 godina na slobodi i umro u 74. godini života u njemačkom gradu Ludwigsburgu.

Komentari