Na današnji dan

Moćni frankfurtski gradonačelnik Textor – Goetheov djed – 1771.

Johann Wolfgang Textor bio je ugledan građanin Frankfurta na Majni. Dospio je do položaja vrhovnog dužnosnika tog grada, a posjedovao je veliku kuću, koju je Goethe opisivao kao svojevrstan dvorac.

Dana 6. veljače 1771. godine umro je Johann Wolfgang Textor, djed znamenitog Johanna Wolfganga Goethea. Očigledno je da je Goethe dobio svoja dva osobna imena po tom djedu, majčinom ocu. Napomenimo, Goethe je bio najstariji sin svojih roditelja – Johanna Caspara Goethea i Catharine Elisabethe rođ. Textor. Njih su dvoje kasnije dobili još nekoliko potomaka, no svi su umrli u mladoj dobi osim Johanna Wolfganga Goethea i njegove sestre Cornelije.

Prezime Textor zapravo je nastalo u prošlosti kao latinski prijevod njemačkog prezimena Weber (hrv. tkalac). Goetheov djed Johann Wolfgang Textor bio je ugledan građanin Frankfurta na Majni. Dospio je do položaja vrhovnog dužnosnika tog grada (gradonačelnika), a u okvirima tadašnjeg Svetog Rimskog Carstva (Rimsko-Njemačkog Carstva) dospio je do titule pravog carskog savjetnika. Goethe je svog djeda opisao kao mirnog čovjeka u staromodnoj odjeći, nesklonog promjenama, koji slobodno vrijeme provodi u vrtu uzgajajući kruške i cvijeće. Ipak, postoje zapisi o mnogim konfliktima u kojima je sudjelovao Johann Wolfgang Textor kao gradski dužnosnik, a koji bacaju nešto drugačije svjetlo na njegovu narav. U svakom slučaju, Textor je u Frankfurtu na Majni posjedovao veliku kuću, koju je Goethe opisivao kao svojevrstan dvorac.


Komentari