Na današnji dan

Moćni francuski kralj Filip II. August (1179.)

Jedan od najmoćnijih vladara Francuske u srednjem vijeku Filip II. August okrunjen je 1. studenog 1179. godine. U trenutku dolaska na vlast imao je samo 15 godina, a raspolagao je iznimno malenom kraljevskom domenom (područjem nad kojim kralj ima izravnu vlast i s kojeg ubire prihode). Naime, veći dio države bio je u rukama kraljevskih vazala – feudalaca – koji su po bogatstvu i moći nadmašivali i samog kralja. Filip II. August uspio je tijekom svog 43-godišnjeg vladanja uvišestručiti površinu kraljevske domene (uvećala se na površinu čak četiri ili pet puta veću od one koju je naslijedio).

U svojoj politici vodio se dvama načelima:

1. Ja sam kralj, a nitko nije iznad kralja;

2. Engleska koja u posjedu ima pola Francuske je naš smrtni neprijatelj s kojim nikad ne može biti mira. Služeći se samo s te dvije dogme Filip postaje najmoćniji europski vladar.

Na početku njegovog vladanja kraljevska domena bila je ograničena praktički na Pariz i okolicu (uglavnom na područja južno od Pariza, u smjeru rijeke Loire). Filip II. August dodao je kraljevskoj domeni cijelu Normandiju, pokrajine Touraine, Anjou, Saintonge, kao i znatan broj drugih područja.


piše: Dražen Krajcar

Komentari