Na današnji dan

Moćna premijersko-ministarska dinastija Chamberlain (1836.)

Dana 8. srpnja 1836. rođen je britanski političar Joseph Chamberlain, koji je zasnovao svojevrsnu dinastiju ministara vlade u Ujedinjenom Kraljevstvu. Naime, usto što je bio ministar, oba njegova sina također su postali poznati ministri.

Joseph Chamberlain rođen je u Londonu. Postigavši uspješnu poslovnu karijeru, počeo se baviti i politikom. Dospio je do položaja ministra za kolonije, a kasnije je bio i vođa opozicije u parlamentu. Premda nije osobno nikada postao premijer, imao je tolik utjecaj na politiku da je Winston Churchill za njega rekao da je bio “čovjek koji je određivao kakvo će biti vrijeme”. Imao je prepoznatljiv izgled jer je nosio monokl.

U politici je bio radikalan liberal, prezirući plemstvo i zastupajući besplatno školovanje, progresivno oporezivanje i poboljšanje životnih uvjeta (posebno kuća) siromašnih. Na vanjskopolitičkom je planu kao prijoritet zagovarao zajedništvo zemalja Britanskog Carstva te isticao nadmoć britanske rase.

Sa suprugom Harriet Kenrick imao je sina Austena Chamberlaina, no ona je umrla nekoliko dana nakon poroda. Taj sin Austen Chamberlain postao je znamenit i ugledan političar, a dobio je čak i Nobelovu nagradu za mir. Obnašao je funkcije britanskog ministra vanjskih poslova, ministra financija, ministra mornarice, te ministra za Indiju. On je, kao i otac, također zamalo postao britanski premijer.

Budući da je Josephova prva supruga, kako je spomenuto, umrla odmah nakon poroda, on se ponovno oženio i to njenom rođakinjom. Sin kojeg je dobio iz tog braka zvao se Neville Chamberlain i on je prvi u obitelji postao britanski premijer. Prije toga vršio je i funkcije ministra zdravstva i ministra financija. Neville Chamberlain jedan je od najkontroverznijih političara iz razdoblja uoči Drugog svjetskog rata zbog tzv. politike popuštanja prema Hitleru.


Piše: Boris Blažina

Komentari