Na današnji dan

Moćan kralj koji je osnovao posljednju dinastiju vladara Burme – 1714.

Moćni burmanski kralj Alaungpaya bio je osnivač posljednje dinastije koja je vladala tom državom. 

Dana 24. rujna 1714. godine rođen je burmanski kralj Alaungpaya – jedan od najpoznatijih vladara u burmanskoj povijesti. Alaungpaya je bio osnivač posljednje dinastije koja je vladala Burmom. Njegova dinastija vladala je Burmom preko 133 godine, a njeni potomci i danas bi mogli pretendirati na vlast u toj zemlji.

Alaungpaya po rođenju nije bio osobito visokog statusa. Rodio se u jednom selu u unutrašnjosti Burme. Alaungpaya je ujedinio okolna sela u Burmi i započeo uspostavljati vlast na sve širem području. S vremenom je pod svojom vlasti uspio ujediniti veliko područje, praktički čitavu današnju Burmu (Mjanmar). Vodio je i ratove protiv susjednih država (Tajland i istočni dijelovi Indije).

Povijesna zasluga Alaungpaye bilo je podizanje današnjeg najvećeg grada u Burmi – Yangona, poznatog i kao Rangun (Rangoon). Taj velegrad danas ima preko četiri milijuna stanovnika, no više nije glavni grad jer su mjanmarski vlastodršci 2006.  godine premjestili prijestolnicu u maleni gradić Naypyidaw, dublje u unutrašnjosti zemlje.


Tijekom vojnog pohoda na Tajland, Alaungpaya je umro. Njegovi nasljednici nastavili su vladati Burmom sve do 1885. godine, kad je posljednji kralj – Thibaw – svrgnut od strane Britanaca. Potomci burmanske kraljevske dinastije žive i danas. Zakonitim nasljednikom burmanskog prijestolja danas se smatra princa Edwarda Taw Phayu (rođen je 1924. godine).

Komentari