Na današnji dan

Moć muslimanskih dinastija Saud i bin Laden – 1932.

Prijestolje u obitelji Saud ne prelazi s oca na sina, nego potomci Abdul-Aziza među sobom biraju kralja, najčešće idući po redu starosti, tako da prijestolje obično prelazi sa starijeg na mlađeg brata.

Dana 18. rujna 1932. godine proglašeno je osnivanje kraljevine Saudijske Arabije. Ime je dobila po vladarskoj dinastiji Saud, koja danas ima oko 7.000 članova. Osnivač Saudijske Arabije bio je Abdul-Aziz, koji je prvo stekao vlast nad područjem Rijada, današnje prijestolnice, a zatim je sve više proširivao vlast, postavši sultan, a naposljetku i prvi kralj Saudijske Arabije.

Prijestolje u obitelji Saud ne prelazi s oca na sina, nego potomci Abdul-Aziza među sobom biraju kralja, najčešće idući po redu starosti, tako da prijestolje obično prelazi sa starijeg na mlađeg brata. Nakon smrti Abdul-Aziza pet njegovih sinova po redu starosti su do sada bili kraljevi. Peti je Abdullah, trenutno vladajući kralj. Pretpostavljeni nasljednik ima titulu krunskog princa i to je trenutno Abdullahov brat Sultan. Obitelj Saud ima veliko značenje u muslimanskom svijetu, ne samo zbog naftnog bogatstva, nego i zato što vladaju nad Mekom i Medinom.

Nakon vladajuće kraljevske obitelj Saud, najmoćnija obitelj u Saudijskoj dinastiji je dinastija bin Laden, kojoj je pripadao i Osama bin Laden. Bin Ladeni su vlasnici i najveće sudijske građevinske tvrtke Saudi Binladin Group, koja gradi nevjerojatne tornjeve u najsvetijem gradu islama – Meki. Primjerice, monstruozni kompleks Abraj Al-Bait, sagrađen je tik do hodočasničkog središta Meke sa znamenitom Kabom, koja za muslimane predstavlja centar svijeta. Taj kompleks gradila je tvrtka Saudi Binladin Group, a glavni toranj ima visinu od preko 600 metara.


Komentari