Na današnji dan

Mletački plemić koji je bio prognan na Cres (1434.)

Antonio Grimani, mletački plemić i dužd, rođen je 28. prosinca 1434. godine. Bio je pripadnik patricijske obitelji Grimani, koja je ukupno dala tri dužda Mletačke Republike. Budući da je njegova grana obitelji, unatoč uglednom plemićkom podrijetlu, u doba njegove mladosti bila razmjerno siromašna, Antonio Grimani isprva se bavio trgovačkom djelatnosti. Na taj se način obogatio, a vremenom je dobio i zapovjednički položaj u mornarici Mletačke Republike.

Nakon što su ga osmanske snage pobijedile u jednoj pomorskoj bitki, mletačke su ga vlasti zamalo osudile na smrt, no ipak je u konačnici kažnjen samo progonom na otok Cres. Otamo je pobjegao u Rim, a tek se 1509. godine uspio vratiti u rodnu Veneciju, nakon što su njegovi sinovi ishodili za to dozvolu. Nakon povratka u Veneciju počeo se politički uzdizati, a naposljetku je izabran i za dužda, u lipnju 1521. godine (nakon smrti prethodnog dužda Leonarda Loredana). U trenutku stupanja na duždevski položaj bio je već u 87. godini života (i inače su za duždeve tijekom povijesti Mletačke Republike većinom birani stariji muškarci, no Antonio Grimani prednjačio je u tome).

Obitelj Grimani stekla je zemjišne posjede i u Istri, koja je u to vrijeme bila većim dijelom pod mletačkom vlasti. Primjerice, obitelj Grimani stekla je Svetvinčenat (čakavski Savičenta) u Istri te imanja u Vižinadi i njezinoj okolici. Dužd Antonio Grimani preminuo je u rodnoj Veneciji 1523. godine, u visokoj 89. godini.

Komentari