Na današnji dan

Mladi Winston Churchill ušao u oslobođeni Ladysmith na jugu Afrike – 1900.

Churchill je u Južnoj Africi boravio kao ratni dopisnik britanskih novina The Morning Post, a uspio je dobiti i službeni vojni položaj u lakoj konjici.

Dana 28. veljače 1900. godine završila je opsada grada Ladysmitha na jugu Afrike tijekom Drugog burskog rata. Među prvim Britancima koji su ušli u oslobođeni Ladysmith bio je i mladi Winstom Churchill, kome je tada bilo 25 godina. Churchill je u Južnoj Africi boravio kao ratni dopisnik britanskih novina The Morning Post, a uspio je dobiti i službeni vojni položaj u lakoj konjici. Britanski zapovjednik obrane Ladysmitha, general (kasniji feldmaršal) Sir George Stuart White, postao je slavnim zbog hrabrog držanja tijekom opsade. Naime, premda su mu nadređeni zapovjednici zbog prividno bezizglednog položaja prethodno savjetovali predaju Ladysmitha pod što boljim uvjetima za Britance, general White odlučio je ne predavati taj grad.

Pritom je navodno izjavio: “I hold Ladysmith for the Queen” (hrv. “Držim Ladysmith za kraljicu”). Nakon prekida opsade i ulaska britanskih snaga navodno je rekao: “Thank God we have kept the flag flying” (hrv. “Hvala Bogu što smo nastavili vijoriti zastavu”). Churchill je o svojim iskustvima u Južnoj Africi napisao čak i knjigu naslova Iz Londona do Ladysmitha preko Pretorije (engl. London to Ladysmith via Pretoria).

Komentari