Na današnji dan

Mladi Adolf Hitler učlanio se u Njemačku radničku stranku – 1919.

Hitleru su se svidjele Drexlerove antisemitske, nacionalističke, antikapitalističke i antimarksističke ideje, pa je uskoro prihvatio poziv i učlanio se u stranku. Dobio je redni broj 555, no zapravo je bio 55. član, a stranka je povećala brojeve da bi se dobio privid većeg članstva.

Nakon što se vratio iz vojske u kojoj je služio u Prvom svjetskom ratu, kaplar Adolf Hitler poslan je kao vojni doušnik na sastanak Njemačke radničke stranke (njem. Deutsche Arbeiterpartei). Na sastanku se žestoko posvađao s jednim od sudionika. Šef stranke Anton Drexler bio je impresioniran Hitlerovim govorničkim sposobnostima pri toj svađi i pozvao ga je da se učlani u stranku. Hitleru su se svidjele Drexlerove antisemitske, nacionalističke, antikapitalističke i antimarksističke ideje, pa je uskoro prihvatio poziv i učlanio se u stranku. Dobio je redni broj 555, no zapravo je bio 55. član, a stranka je povećala brojeve da bi se dobio privid većeg članstva.

Uskoro je Hitler postao jedan od vodećih članova stranke. Ime stranke promijenjeno je sljedeće godine u Nacionalsocijalistička njemačka radnička stranka (njem. Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei). 28. srpnja 1921. godine Hitler je postao šef stranke zamijenivši Drexlera, a uskoro je uzeo i naziv stranačkog Führera. Premda je isprva bio član broj 555, kasnije je nosio zlatnu stranačku značku s rednim brojem 1, koju je prije samoubojstva predao Magdi Goebbels.

Komentari