Na današnji dan

Misteriozno poginuo glavni tajnik UN-a (1961.)

Dana 18. rujna 1961. godine poginuo je u misterioznim okolnostima glavni tajnik Ujedinjenih naroda Dag Hammarskjöld. Do danas je ostalo nepoznato što je uzrokovalo pad njegovog aviona u Africi. On je, naime, odletio u Afriku na mirovnu misiju vezanu uz nemire u Katangi, odmetnute pokrajine države Kongo. U prvim minutama 18. rujna njegov je avion trebao sletiti na aerodrom u Ndoli, gdje ga je čekao vođa Katange Moise Tshombe radi pregovora. Međutim, avion se srušio u šumu petnaestak kilometara od sletišta.

Poginulo je svih 14 putnika u avionu. Većinom su svi pronađeni pougljenjeni na sjedalima zbog požara koji je zahvatio avion, no dva su čovjeka ispala iz aviona prije rušenja, među njima i Dag Hammarskjöld. On je pronađen mrtav od višestrukih ozljeda, no nimalo nagorio. U ruci mu je nađen busen iščupane trave, što je dokaz da je nakratko preživio pad. Pregledom olupine aviona nisu pronađene nikakve smjernice koje bi objasnile nesreću. Međutim, nastalo je mnogo teorija o uzroku, od kojih većina ima veze s nekom teorijom zavjere.

Dag Hammarskjöld je jedina osoba kojoj je posmrtno dodijeljena Nobelova nagrada za mir i jedini glavni tajnik UN-a koji je poginuo za vrijeme mandata. Predsjednik John F. Kennedy nazvao ga je najvećim državnikom 20. stoljeća.

 


Komentari