Na današnji dan

Misteriozno nestao premijer Australije – 1967.

Tijelo mu nikada nije pronađeno. 

Dana 17. prosinca 1967. godine misteriozno je tijekom plivanja nestao je tadašnji australski premijer Harold Holt. Slučaj je izazvao veliku pozornost i nekoliko naknadnih istraga. Premijerovo tijelo nikada nije pronađeno, a cijeli je slučaj jedan od rijetkih primjera misterioznog nestanka šefa vlade neke od svjetskih država.

Harold Holt bio je premijer Australije od 1966. godine, a naslijedio je na toj poziciji sir Roberta Menziesa. Kobnog dana ujutro, budući da je bila nedjelja, premijer Holt uputio se s prijateljima i dvojicom tjelohranitelja na plažu Cheviot južno od Melbournea. Ta plaža nalazi se na obali oceana, a gleda otprilike prema otoku Tasmaniji. Premijer se odlučio okupati u moru, premda su te nedjelje bili visoki valovi. Ušao je u vodu i nikada više nije pronađen. Prijatelji su digli uzbunu i organizirana je potraga, no bez uspjeha.

Premijer Holt bio iskusan i snažan plivač. Ipak, u doba nestanka bilo mu je 59 godina i imao je određenih zdravstvenih problema. Unatoč teorijama zavjere ispletenima oko tog slučaja, najvjerojatnije se radilo o nesreći. odnosno utapanju. 


Komentari