Na današnji dan

Misteriozno nestao diplomat Benjamin Bathurst (1809.)

Britanski diplomat Benjamin Bathurst misteriozno je nestao za vrijeme svog boravka u Pruskoj 25. studenog 1809. godine. Posljednji je put viđen u pruskom gradiću Perlebergu, stotinjak kilometara sjeverozapadno od Berlina. Bathurst je u vrijeme svog nestanka imao samo 25 godina (rođen je u Londonu 1784. godine).

Benjamin Bathurst bio je rođak lorda Bathursta, britanskog ministra vanjskih poslova, i sin anglikanskog biskupa Henryja Bathursta. Lord Bathurst poslao ga je na diplomatsku misiju u Beč u vrijeme Napoleonskih ratova. Međutim, Napoleon je ubrzo pobijedio udružene snage Austrije i Ujedinjene Kraljevine pa je Bathurst pozvan natrag u domovinu. Iz Beča se uputio prema Hamburgu, luci iz koje je mogao zaploviti prema Engleskoj.

Kod spomenutog mjesta Perleberga u Pruskoj Bathurst je s pratiocem Nijemcem Krauseom posjetio jednu gostionicu radi odmora od puta. Krause je te večeri primijetio da je Bathurst nestao. Vijest je dojavljena njegovoj obitelji u Engleskoj pa se Bathurstova supruga uputila u Njemačku u potragu za njim. Nakon detaljne pretrage Preleburga i okolice pronađeni su Bathurstovi kaput i hlače.

O tom je nestanku napisano i jedno znanstveno-fantastično djelo He Walked Around the Horses autora H. Beama Pipera. Do danas je ostalo nerazjašnjeno što se zapravo dogodilo s Benjaminom Bathurstom, no najvjerojatnije je nasilno ubijen kod spomenute gostionice.


Komentari