Na današnji dan

Misteriozno nestao američki sindikalni vođa Jimmy Hoffa – 1975.

Ubrzo je provedena opsežna istraga, u koju se uključio i FBI kao izvršna američka savezna institucija za provedbu kriminalnih istraga. 

Nekadašnji Američki sindikalni vođa Jimmy Hoffa (punim imenom James Riddle Hoffa) misteriozno je nestao 30. srpnja 1975. godine u predgrađu Detroita. Posljednji put viđen je ispred restorana Machus Red Fox na adresi 6676 Telegraph Road u Bloomfieldu, elitnom predgrađu grada. Spomenuti se restoran nalazio oko 30 kilometara sjeverozapadno od središta Detroita, a Jimmy Hoffa trebao se ondje vjerojatno sastati s dvojicom mafijaških šefova, Anthonyjem Giacaloneom i Anthonyjem Provenzanom. Policijski su službenici kasnije pronašli Hoffin automobil, tipa Pontiac Grand Ville iz 1974. godine, u blizini spomenutog restorana. To Hoffino vozilo pronađeno je u otključano.

Nestanak Jimmyja Hoffe prijavila je njegova supruga nakon što se nije vratio kući iste večeri. Ubrzo je provedena opsežna istraga, u koju se uključio i FBI. Službeno je mrtvim Jimmy Hoffa proglašen točno na sedmu godišnjicu svog nestanka tj. tek 30. srpnja 1982. godine. FBI i druge istražne službe nikada nisu uspjele riješiti misterij oko Hoffinog nestanka. Postao je to možda i najpoznatijim slučajem neobjašnjenog nestanka u cjelokupnoj novijoj američkoj povijesti. Načelno se smatra da je Hoffa ubijen, no njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni. U trenutku nestanka imao je 62 godine (rođen je još 1913. godine u mjestu Brazil u američkoj saveznoj državi Indiani).

U filmskoj ekranizaciji iz 1992. godine glumio je lik Jimmyja Hoffe znameniti Jack Nicholson, a istaknuta je bila i glumačka izvedba Sylvestera Stallonea u filmu F.I.S.T. iz 1978. godine (Stalloneov lik sindikalnog vođe Johnnyja Kovaka u tom filmu okvirno je bio temeljen na Jimmyju Hoffi).


Komentari