Na današnji dan

Misteriozni datum smrti Miguela Cervantesa i Williama Shakespearea – 1616.

UNESCO je 1995. godine 23. travnja proglasio Svjetskim danom knjige i autorskih prava. Naime, nekoć se mislilo da su 23. travnja iste 1616. godine umrli i Miguel Cervantes i William Shakespeare. Zanimljivo je da ta tvrdnja ne vrijedi zapravo ni za Cervantesa ni za Shakespearea.

Svjetski dan knjige obilježava se 23. travnja jer se nekoć mislilo da su tog datuma 1616. godine umrli i Miguel Cervantes i William Shakespeare. Potrebno je naglasiti da se pri tome mislilo da su umrli samo na isti datum, a ne na isti fizički dan. Naime, Španjolska se u to doba već prebacila na gregorijanski kalendar, dok je Engleska još koristila stari julijanski (i danas ga koriste pravoslavni kršćani). Tako je Shakespeare zapravo umro 23. travnja 1616. godine po starom kalendaru, što je u stvarnosti 3. svibnja 1616. godine po kalendaru koji mi danas koristimo. Sve u svemu, Shakespeare nije umro 23. travnja u pravom smislu riječi.

Da stvar bude još gora, u novije vrijeme postalo je poznato da čak ni Miguel Cervantes nije umro navedenog datuma. Naime, on je 23. travnja 1616. godine pokopan, a umro je dan ranije tj. 22. travnja u Madridu. Starije enciklopedije i biografije navodile su njegov datum smrti kao 23. travnja 1616. godine. Novije enciklopedije usvajaju postupno datum 22. travnja za Cervantesovu smrt.

Premda, dakle, ni Shakespeare ni Cervantes zapravo nisu umrli 23.4., sve do nedavno pogrešno je bilo prihvaćeno mišljenje da jesu. Ta kriva pretpostavka o podudarnosti navela je UNESCO da 1995. godine današnji dan proglasi Svjetskim danom knjige i autorskih prava. Toga dana širom svijeta organiziraju se javna čitanja Cervantesovog Bistrog viteza Don Quijotea od Manche, jednog od prvih i najboljih romana u svjetskoj povijesti po ocjenama mnogih stručnjaka.


Komentari