Na današnji dan

Misteriozni brod Mary Celeste (1872.)

Brod Mary Celeste predstavlja jednu od najvećih pomorskih misterija u povijesti. Naime, 4. prosinca 1872. godine taj je brod pronađen u Atlantskom oceanu u netaknutom stanju, no bez ijednog člana posade.

Plutajućibrod duhova (engl. ghost ship) uočio je britanski brod Dei Gratia oko650 kilometara istočno od Azurnih otoka.Kad se kapetanDavid Morehouse približio tajanstvenom brodu, shvatio je da se radi o Mary Celeste, brodu koji je još 7. studenog isplovio iz New Yorkate je većodavnotrebao biti u Genovi, u Italiji. Morehouse je poslao svoje ljude kako bi pružili pomoć, no nisu imali kome pomoći.Zbunjeni spasioci pronašli su netaknuteosobne stvari članova posade tezalihe jela i pića za razdoblje od šest mjeseci. U teretnom prostoru bilo je oko metar vode, ali je sam teret (1700 barela neprerađenog alkohola) bio neoštećen. Brodske karte bile su razbacane,nedostajao je čamac za spasavanje, a brodska jedra bila su razapeta.

Posada Mary Celeste sastojala se od kapetanaBenjamina Spoonera Briggsa,njegove žene Sarah, njihove dvogodišnje kćeri Sophie i posade od osmero ljudi. Zadnji unos u brodski dnevnik kapetan Briggs unio je 25. studenog u pet sati ujutro.

Misterija oko Mary Celeste nikad nije razjašnjena, a razvijene su mnoge teorije o tome što se dogodilo s posadom.Neke od njih su da je došlo do pobune na brodu, da su ih napali gusari ili morska čudovišta, da su se zatekli usred velikog nevremena, pa sve do togada Dei Gratia nije naišla na napušten brod i da su oni krivi za nestanak posade. 


Sir Arthur Conan Doyle, autor Sherlocka Holmesa, napisao je priču o tom brodu, koja sadrži mnogo detalja iz stvarnosti.U novije doba snimljen je i dokumentarni filmThe True Story of the Mary Celeste,ali on se ne bavi otkrivanjem što se dogodilo, većisključuje moguće scenarije, tj. ono što se sa sigurnošću nije moglo dogoditi.

piše: Dražen Krajcar

Komentari