Na današnji dan

Misteriozna smrt slavnog Rudolfa Diesela (1913.)

Znameniti izumitelj Rudolf Diesel, po kojem se zove dieselski motor, umro je u neobičnim okolnostima u noći na 30. rujna 1913. godine (ne zna se točno vrijeme zbog misterioznih okolnosti). Naime, 55-godišnji se Diesel navečer 29. rujna 1913. ukrcao na parobrod Dresden u Antwerpenu. Odredište mu je bio London, gdje se trebao sastati s članovima tamošnje Dieselove kompanije. Na brodu je večerao, a zatim se povukao u svoju kabinu oko 22:00, nakon što je obavijestio poslužitelje da ga probude sljedeće jutro u 6:15. Misteriozno je to što nakon povlačenja u svoju kabinu Diesel više nikada nije viđen živ. 

Ujutro su otvorili njegovu kabinu i otkrili da ga nema. Krevet je izgledao kao da nije korišten te noći, premda je noćna košulja bila uredno položena na krevet, a ručni sat ostavljen tako da ga se može vidjeti iz ležećeg položaja. Dieselov šešir i kaput također su pronađeni uredno složeni. Njemu, međutim, nije bilo ni traga.

Tek deset dana kasnije pronađeno je u Sjevernom moru jedno truplo, koje je bilo u tako uznapredovalom stanju raspadanja da je bilo neprepoznatljivo. Mornari koji su ga slučajno pronašli nisu ga stoga ni uzimali na brod, ali su pokupili osobne stvari iz odjeće leša, poput novčanika, kutije za naočale, džepnog nožića i osobne iskaznice. Dieselov sin Eugen, potvrdio je kasnije da su ti predmeti pripadali njegovom ocu.

Ostaje nerazjašnjeno kako je i zašto Diesel završio u moru. Dakako, ispletene su mnoge teorije urote oko tog slučaja, pa neki smatraju da su njegovo ubojstvo naručili ljudi s određenim poslovnim i vojnim interesima.


Komentari