Na današnji dan

Misteriozna smrt američkog istraživača Meriwethera Lewisa (1809.)

S obzirom na Lewisov značaj, njegova je misteriozna smrt do danas ostala vrlo popularnim predmetom proučavanja, osobito među Amerikancima. 

Američki istraživač Meriwether Lewis na misteriozan je način umro 11. listopada 1809. godine. Povijesno poznatim Lewis je postao po svojoj ekspediciji na zapad Sjedinjenih Američkih Država, koju je poduzeo sa svojim kolegom Williamom Clarkom. Ta je tzv. Lewisova i Clarkova ekspedicija (od 1804. do 1806. godine) bila prva u povijesti SAD-a koja je dospjela do Tihog oceana, a dobila je veliko simboličko značenje u američkoj tradiciji.

Predsjednik Thomas Jefferson imenovao je 1806. godine Meriwethera Lewisa, koji mu je ujedno bio i osobni prijatelj, guvernerom Gornje Louisiane. S obzirom na Lewisov značaj, njegova je misteriozna smrt do danas ostala vrlo popularnim predmetom proučavanja, osobito među Amerikancima. Lewis je u trenutku smrti imao samo 35 godina, što je davalo još veću tragičnost tom događaju. Spomenutog dana njegovo mrtvo tijelo pronađeno je u svratištu imena Grinder’s Stand na području današnje američke savezne države Tennessee. Supruga vlasnika svratišta, Priscilla Griner, čula je pucnjeve u ranim jutarnjim satima, a nakon toga su Lewisa pronašli mrtvog u njegovoj jednosobnoj kolibici u sastavu svratišta. Imao je rane od metaka na glavi i trupu, a do danas je ostalo neutvrđeno je li se radilo o ubojstvu ili samoubojstvu (neki od dokaza upućuju na ubojstvo).

piše: Dražen Krajcar


Komentari