Na današnji dan

Misteriozna eksplozija nad Sredozemljem jačine nuklearne bombe – 2002.

Snaga eksplozije procjenjuje se na čak 26 kilotona, što je znatno jače od nuklearne bombe bačene na Hirošimu 1945. godine.

Šestog lipnja 2002. godine dogodila se iznad Sredozemnog mora izvanredno snažna eksplozija za koju se pretpostavlja da je nastala uslijed raspada meteorita u atmosferi. Snaga eksplozije procjenjuje se na čak 26 kilotona, što je znatno jače od nuklearne bombe bačene na Hirošimu 1945. godine (ta je bomba imala snagu od oko 16 kilotona).

Eksplozija se dogodila na otvorenom moru, otprilike između obala Libije i Peloponeza. Sreća je da u blizini nije bilo brodova u trenutku eksplozije. Procjenjuje se da je takvu eksploziju mogao uzrokovati meteorit promjera od svega desetak metara. Doduše, nikakav meteorit nije primijećen na nebu prije udara, no to nije toliko čudno s obzirom na procijenjenu malu veličinu od desetak metara u promjeru. 

Nikakvi ostatci nisu pronađeni na površini mora, što ukazuje da se meteorit morao potpuno raspasti pri eksploziji. Za takve eksplozije meteorita teško je dokazati kako su točno nastale i nije li posrijedi bilo nekakvo oružje, tako da odmah nastaju razne teorije zavjera.


Komentari