Na današnji dan

Misterij: Tko je zapravo bio posljednji ruski car? (1878.)

Četvrtog prosinca 1878. godine rođen je veliki knez Mihail Romanov – po nekima pravi posljednji car Ruskog Carstva. Naime, opće je poznato da je tijekom revolucije 1917. godine u Rusiji abdicirao poznati car Nikola II. Romanov. On je imao sina Alekseja, koji je bolovao od hemofilije. Prilikom abdikacije, Nikola II. abdicirao je i u dječakovo ime (careviću Alekseju bilo je samo 12 godina i bio je boležljiv). Sljedeći po redu nasljeđivanja bio je Nikolajev brat – spomenuti veliki knez Mihail Romanov. 

Postavlja se pitanje je li tim činom Mihail doista automatski postao ruskim carem. Naime, Mihail je odlučio odgoditi prihvaćanje prijestolja, sve dok se ne provedu izbori za parlament. Ipak, dan nakon Nikoline abdikacije u Rusiji je Mihail pozdravljan kao car Mihail II.

Veliki knez Mihail u djetinjstvu je imao englesku dadilju – Mrs Elizabeth Franklin. Odrastao je u tihog i nenametljivog muškarca, dobre naravi. U mladosti se zaljubio u britansku princezu Beatrice – unuku kraljice Viktorije. Želio se oženiti njome, ali njegov brat car Nikola II. nije dozvolio taj brak jer su dvoje zaljubljenih bili bratić i sestrična. Kasnije je Mihail ušao u vezu s građankom Natalijom Wulfert, što njegov brat car također nije odobravao. Ipak, Mihail se potajno oeženio Natalijom i to u Beču, u srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Save. Kad je car doznao za taj brak, gotovo je podivljao. Oduzeo je bratu dotadašnje vojno zapovjedništvo, konfiscirao mu imovinu i prognao ga iz Rusije.

Tek kad je počeo Prvi svjetski rat car je svom bratu dozvolio povratak u Rusiju, kako bi ovaj mogao zapovijedati vojskom u obrani domovine. Nakon revolucije i spomenute abdikacije Nikole II., Mihail se kao novi potencijalni car našao na udaru revolucionara. Stavili su ga u kućni pritvor, a kasnije i u zatvor. Rusija je uskoro proglašena republikom, a Mihaila su boljševici ubili 1918. godine u jednoj šumi blizu Urala, pucajući mu u glavu.


Komentari