Na današnji dan

Mislili su da će kontrolirati Hitlera- 1933.

Papen i Hitler bili su politički vođe dviju utjecajnih stranaka u Njemačkom parlamentu.

Dana 4. siječnja 1933. godine održan je sastanak bivšeg njemačkog kancelara Franza von Papena s Adolfom Hitlerom. Sastanak je održan u vili bogatog bankara baruna Kurta von Schrödera u njemačkom gradu Kölnu. S Hitlerom su na sastanak došli njegovi bliski suradnici Heinrich Himmler i Rudolf Hess.

U vrijeme spomenutog sastanka Papen i Hitler bili su politički vođe dviju utjecajnih stranaka u Njemačkom parlamentu. Naime, Hitlerova je stranka NSDAP na izborima održanima u studenom prethodne godine dobila najviše glasova (čak 33 %), a osvojila je i najveći broj zastupničkih mandata, čak 196. Papenova je stranka Centar (njem. Zentrum) na istim izborima osvojila 12 % glasova i 70 zastupničkih mandata. Za ostvarenje većine u parlamentu nužno je bilo koaliranje jer je ukupan broj poslaničkih mjesta iznosio 584. Napomenimo, u trenutku spomenutog sastanka njemački je kancelar bio nestranački čovjek, general Kurt von Schleicher, koji je bio bliski prijatelj Oskara von Hindenburga (sina tadašnjeg njemačkog predsjednika Paula von Hindenburga). Navodno je tijekom spomenutog sastanka u Kölnu Hitler satima ljutito govorio protiv Hindenburga i Schleichera, a na kraju je s Papenom dogovorio načelnu suradnju.

Papen je istog mjeseca uspio predsjednika Hindenburga nagovoriti da kancelarsku poziciju dodijeli Hitleru, misleći da će ga moći kontrolirati. Papen je postao vicekancelarom, no ubrzo su ga Hitler i nacisti marginalizirali, sami preuzimajući cjelokupnu vlast u državi.


Komentari