Na današnji dan

Mir u Amiensu između Britanaca i Napoleona – 1802.

Ovim sporazumom okončan je rat Druge koalicije protiv Francuske.

Mirovni sporazum između Napoleonove Francuske i njezinih saveznika (Batavska Republika i Španjolska) s jedne te Velike Britanije s druge strane potpisan je 25. ožujka 1802. godine u francuskom gradu Amiensu. Ovim sporazumom, koji je u povijesti ostao upamćen kao Amienski mir, završen je rat Druge koalicije protiv Francuske, koncem kojega se protufrancuska koalicija raspala. Naime, Drugu koaliciju su tvorili Habsburška Monarhija, Osmansko Carstvo, Rusko Carstvo i Velika Britanija, a svi osim Britanaca su s Napoleonom do 1801. ili dogovorili mir ili se povukli iz borbi.

Napokon što je ostala bez saveznika i Velika Britanija odustaje od daljnjeg ratovanja i potpisuje navedeni mirovni sporazum.

Amienskim mirom Britanci su Francuskoj i njezinim saveznicima vratili prethodno osvojene kolonije (osim Cejlona i Trinidada), Egipat je vraćen Osmanskom Carstvu, a francuske postrojbe povukle su se iz južne Italije. Ugovorom je Malta trebala biti prepuštena malteškim vitezovima (ivanovcima).


Kako Britanci nisu poštivali ugovor i napustili Maltu već sljedeće 1803., godine u svibnju započinje novi britansko-francuski rat. S kraći prekidima ratovi Napoleona i njegovih europskih protivnika nastavit će se do konačnog poraza Francuske kod Waterlooa u lipnju 1815. godine.

piše: Dražen Krajcar

Komentari