Na današnji dan

Ministra iz Gane odbili poslužiti u američkom restoranu (1957.)

Vertragsunterzeichung im Auswärtigen Amt zwischen Staatssekretär van Scherpenberg und dem Finanzminister von Ghana. Unterzeichung des deutsch-ghanaischen "Vereinbarten Protokolls" über eine Kredithilfe der Bundesregierung für den wirschaftlichen Aufbau Ghanas; links vorne Finanzminister Gbedemah, rechts vorne Staatssekretär Dr. van Scherpenberg.

Dana 10. listopada 1957. Komla Agbeli Gbdemah, ministar financija Gane, došao u jedan restoran u američkom gradiću Dover u državi Delaware. Naručio je sok od naranče, ali mu je donesen u kontejneru te mu je rečeno da ne može ostati u restoranu zbog toga što je crnac. Restoran je pripadao jednom od najvećih američkih lanaca Howard Johnson’s, a u to je vrijeme još uvijek bila raširena rasna segregacija u institucijama u SAD-u.

Izbio je incident. Ministar je navodno rekao osoblju: “Ljudi ovdje su nižeg socijalnog statusa od mene, a ipak mogu ovdje jesti, a mi ne možemo. Možete zadržati sok od naranče i sitniš, ali ovo nije zadnje što ćete čuti o ovome.” Vijest je doprla do američkog predsjednika Dwighta Davida Eisenhowera, koji se ispričao ministru i pozvao ga na doručak u Bijelu kuću. Američku su vladu brinuli ovakvi incidenti jer se u to vrijeme natjecala s SSSR-om u širenju utjecaja među državama Afrike.

Piše: Boris Blažina


Komentari