Na današnji dan

Ministar vanjskih poslova Austro-Ugarske s najdužom službom (1832.)

Dana 29. prosinca 1832. rođen je grof Gustav Kálnoky, moćni ugarski aristokrat koji je tijekom gotovo 14 godina bio ministar vanjskih poslova Austro-Ugarske. Gustav Kálnoky potjecao je iz grofovske obitelji, a rođen je u gradu Letovice u Moravskoj (dio današnje Republike Češke). Njegova majka imala je djevojačko prezime von Schrattenbach, a također je bila iz grofovske obitelji.

Grof Gustav Kálnoky isprva se bavio vojnim zanimanjem, a s vremenom je dosegao čin podmaršala. Postao je i diplomatom pa je predstavljao Habsburšku Monarhiju u Londonu, Rimu i Kopenhagenu. Na vrlo utjecajno mjesto došao je grof Kálnoky kad je imenovan austro-ugarskim veleposlanikom u Sankt-Peterburgu, tada glavnom gradu Ruskog Carstva. S te su važne pozicije diplomati znali prelaziti na mjesto šefa diplomacije čitave Austro-Ugarske (ministra vanjskih poslova).

Zanimljivo je da je ministar vanjskih poslova u Austro-Ugarskoj bio osobito važan, jer se radilo o jednom od rijetkih ministarstava koje je bilo zajedničko za austrijski i ugarski dio monarhije. Ministar vanjskih poslova bio je ujedno i predsjedavajući vijeća ministara zaduženih za zajedničke poslove monarhije, tj. bio je u formalnom smislu najsličniji premijeru ili kancelaru cjelokupne Austro-Ugarske (premda se načelno nije bavio unutrašnjim poslovima). Puna titula ministra vanjskih poslova glasila je „ministar carske i kraljevske kuće i vanjskih poslova“ (njem. Minister des kaiserlichen und königlichen Hauses und des Äußern).

Na položaju austrougarskog ministra vanjskih poslova ostao je grof Gustav Kálnoky sve do 1895. godine. Zanimljivo je da nitko ni prije ni poslije njega nije duže vršio tu funkciju. Grof Kálnoky bio je izraziti katolik, a postao je i vitezom Reda zlatnog runa (najviše odlikovanje u habsburškim zemljama). Umro je u Moravskoj 1898. godine u 66. godini.


Komentari