Na današnji dan

Miloševićev agresivni govor na Gazimestanu – 1989.

Slobodan Milošević je na Vidovdan 1989. održao agresivni govor koji je postao poznat kao najava budućih ratnih događaja na prostorima Jugoslavije. Prigoda je bila proslava 600. obljetnice Kosovske bitke.

Dana 28. lipnja u Srbiji se slavi Vidovdan i godišnjica Bitke na Kosovu polju. Povodom 600. obljetnice te bitke, 1989. godine održana je velika manifestacija u blizini Kosova polja, na tzv. Gazimestanu, nekoliko kilometara od Prištine, gdje se okupilo mnoštvo ljudi i gotovo čitav tadašnji jugoslavenski politički vrh. Slobodan Milošević, u to vrijeme predsjednik Predsjedništva SR Srbije, održao je agresivan govor, koji je postao poznat kao najava budućih ratnih događaja na prostorima Jugoslavije. Na proslavi je bilo prisutno i gotovo čitavo Predsjedništvo SFRJ, tada na čelu s Janezom Drnovšekom, trenutnim predsjednikom Predsjedništva SFRJ. Jedini član Predsjedništva koji je bojkotirao okupljanje bio je hrvatski predstavnik Stipe Šuvar.

Miloševićev odnos prema Kosovu postao je poznat već dvije godine ranije (1987.) kad je izgovorio poznate riječi: “Niko ne sme da vas bije!”, uzevši u zaštitu Srbe na Kosovu i preobrazivši se od komunista u nacionalističkog vođu. Miloševićev govor na današnji dan najpoznatiji je po riječima u kojima govor o bitkama koje Srbi vode: “…šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane mada ni takve još nisu isključene.” Ovaj navod da ni oružane bitke nisu isključene smatra se zlokobnom najavom budućih ratnih sukoba u Jugoslaviji, premda se ne može tvrditi da je Milošević već tada imao ratne planove.

Komentari