Na današnji dan

Milijarderska dinastija Rockefeller (1874.)

Dinastija Johna Davisona Rockefellera, svojedobno najbogatijeg čovjeka na svijetu, zasnovana je 29. siječnja 1874. godine kad mu je rođen prvi i jedini sin. Taj sin dobio je isto ime kao i otac – John Davison Rockefeller – samo mu je pridodan pridjev Junior (hrv. mlađi).

John Davison Rockefeller Junior bio je, dakle, jedini sin i jedini nastavljač muške loze svog oca (koji je prema nekim procjenama bio najbogatiji čovjek u čitavoj ljudskoj povijesti). Sin je bio podjednako darežljiv prema humanitarnim organizacijama kao i otac. Naime, obitelj Rockefeller imala je pravilo da daje 10 % svojih prihoda Crkvi i u dobrotvorne svrhe.

Junior je naslijedio golemo očevo bogatstvo, a oženio se kćerkom jednog moćnog američkog senatora. Imao je pet sinova, od kojih su svi doživjeli preko 70 godina starosti i postali slavna Rockefeller petorka. Naime, svih pet sinova postalo je ugledno, a zajedno su zasnovali neviđeno moćnu mrežu društvenih i političkih kontakata.

Od te petorice moćne braće Rockefeller, dvojica su postali guverneri američkih saveznih država (Winthrop Rockefeller guverner Arkansasa, a Nelson Rockefeller guverner New Yorka). Najstariji brat John najviše se bavio dobrotvornim radom, a Laurance Rockefeller zaštitom prirode. Najmlađi brat David posvetio se bankarenju, kao direktor velike Chase Manhattan banke.

Ipak, od petorice braće najviše se uspeo Nelson Rockefeller, koji je postao potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Bio je u više navrata i jedan od potencijalnih kandidata za predsjednika SAD-a. Bio je poznat, između ostalog, po svom prijateljstvu s Henryjem Kissingerom.


Komentari