Na današnji dan

Milijarder Pierre Omidyar – iransko-francusko-američki osnivač eBaya – 1995.

Dolarskim milijarderom postao je Omidyar već u dobi od 31 godine, nakon što su dionice eBaya ponuđene na inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) 1998. godine. 

Dana 3. rujna 1995. godine Pierre Omidyar pokrenuo je mrežnu stranicu AuctionWeb, od koje je ubrzo nastala velika on-line aukcijska kompanija eBay (to je ime Omidyar usvojio 1997. godine). Zanimljivo je da je Omidyar rođen u francuskom glavnom gradu Parizu, a iranskog je podrijetla (njegovi su se roditelji doselili iz Irana u Francusku radi studiranja na sveučilištu). Omidyarova majka doktorirala je na znamenitoj pariškoj Sorbonni, a otac je završio medicinu (postao je kirurgom i urologom). Radi očevog posla Omidyar se s roditeljima iz Francuske već u djetinjstvu (u dobi od samo šest godina) preselio u Sjedinjene Američke Države.

U trenutku pokretanja AuctionWeba imao je Pierre Omidyar samo 28 godina (rodio se 21. lipnja 1967. godine). Dolarskim milijarderom postao je Omidyar već u dobi od 31 godine, nakon što su dionice eBaya ponuđene na inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) 1998. godine. U međuvremenu je eBay narastao na kompaniju s više od 30.000 zaposlenika, preko koje se godišnje izvrše aukcijske prodaje u vrijednosti od oko 80 milijardi dolara. U današnje se vrijeme bogatstvo Pierrea Omidyara procjenjuje na otprilike sedam milijardi dolara. Zajedno sa svojom suprugom Pamelom Kerr Omidyar, Pierre je uvelike filantropski angažiran.

Komentari