Na današnji dan

Milica od Crne Gore – supruga ruskog velikog kneza (1866.)

Dana 14. srpnja 1866. rođena je princeza Milica od Crne Gore, kći prvog i jedinog crnogorskog kralja Nikole Petrovića-Njegoša. Milica je imala ček pet sestara, koje su se većinom vrlo dobro udale na strane dvorove. Primjerice, njena mlađa sestra Jelena postala je kraljicom Italije jer se udala za talijanskog kralja Viktora Emanuela III. iz dinastije Savoja. Miličina najstarija sestra postala je suprugom kasnijeg srpskog kralja Petra Karađorđevića te majkom jugoslavenskog kralja Aleksandra.

Milica se udala za ruskog velikog kneza Petra Nikolajeviča, koji je bio unuk cara Nikole I. (pradjeda posljednjeg ruskog cara Nikole II., smaknutog s obitelji nakon Oktobarske revolucije). Milica je kao velika kneginja živjela u Sankt-Peterburgu, ruskoj carskoj prijestolnici, kao i u okolici tog grada. Zanimljivo je da se njena mlađa sestra Anastazija također udala za jednog ruskog velikog kneza, i to Nikolu Nikolajeviča – rođenog brata Miličinog supruga. Time su dvije crnogorske sestre – Milica i Anastazija – bile udane za dva ruska brata – Petra i Nikolu – čime su si ujedno bile i šogorice.

U doba Oktobarske revolucije Milica je otišla u egzil. Suprug joj je preminuo kod Antibesa na Azurnoj obali, a ona je umrla 1951. u egipatskom gradu Aleksandriji.

Komentari