Na današnji dan

Mileva Marić – Einsteinova supruga koja se školovala u Zagrebu – 1875.

Ehepaar Einstein in Prag

Mileva je počela pohađati kraljevsku gimnaziju u Zagrebu. U toj je gimnaziji navodno imala najviše ocjene iz matematike i fizike.

Na današnji dan 1875. godine rođena je Mileva Marić, prva supruga znamenitog Alberta Einsteina. Rodila se u gradu Titelu u Vojvodini (današnjoj Republici Srbiji), tridesetak kilometara od Novog Sada. Otac Mileve Marić zvao se Miloš Marić, a majka Marija rođ. Ružić. Milevin otac Miloš bio je pripadnik Austrougarske vojske.

Nakon što se njena obitelj doselila u Hrvatsku, Mileva je počela pohađati kraljevsku gimnaziju u Zagrebu (današnja Gornjogradska gimnazija). Zanimljivo je da je bila jedina djevojka u toj nekoć isključivo muškoj gimnaziji. Zbog toga joj je za upis trebalo posebno dopuštenje. Mileva Marić u toj je gimnaziji imala najviše ocjene iz matematike i fizike. Nakon nekoliko godina preselila se u Švicarsku gdje je maturirala. Upisala je Politehnički fakultet u Zürichu kao jedina žena u generaciji, a tamo je upoznala Alberta Einsteina. 

Mileva se za Alberta Einsteina udala 1903. godine. Imali su dva sina – Hansa Alberta Einsteina i Eduarda Einsteina, te jednu kćer koja se rodila prije braka i čija sudbina nije poznata. Mileva Marić umrla je 1948. godine u 73. godini života u Švicarskoj, otprilike sedam godina prije Alberta Einsteina.


Komentari