Na današnji dan

Mileva Marić – Einsteinova supruga koja se školovala u Zagrebu – 1875.

Kad se njena obitelj doselila u Hrvatsku, Mileva je počela pohađati kraljevsku gimnaziju u Zagrebu. 

Dana 19. prosinca 1875. godine rođena je Mileva Marić, prva supruga znamenitog Alberta Einsteina. Rodila se u gradu Titelu u današnjoj Republici Srbiji, tridesetak kilometara od Novog Sada (područje Vojvodine). 

Otac Mileve Marić zvao se Miloš Marić, a majka Marija rođ. Ružić. Zanimljivo je da je Mileva rođena u Austro-Ugarskoj, jer je upravo toj državi nekoć pripadalo vojvođansko područje (Titel se nalazi sjeverno od Dunava, na kojem je nekoć bila granica između Srbije i Austro-Ugarske). Milevin otac Miloš bio je pripadnik Austrougarske vojske.

Kad se njena obitelj doselila u Hrvatsku, Mileva je počela pohađati kraljevsku gimnaziju u Zagrebu (današnja Gornjogradska gimnazija). Bila je jedina djevojka u toj nekoć isključivo muškoj gimnaziji. Zbog toga joj je za upis trebalo posebno dopuštenje. Također je zanimljivo da je Mileva Marić u toj gimnaziji imala najviše ocjene iz matematike i fizike. U Zagrebu je živjela otprilike od 1891. do 1894. godine.


Mileva se za Alberta Einsteina udala 1903. godine. Imali su dva sina – Hansa Alberta Einsteina i Eduarda Einsteina, te jednu kćer koja se rodila prije braka i čija sudbina nije poznata. Mileva Marić umrla je 1948. godine u 73. godini u Švicarskoj, sedam godina prije Alberta Einsteina.

Komentari