Na današnji dan

Milena Vukotić, jedina crnogorska kraljica (1923.)

Dana 16. ožujka 1923. umrla je crnogorska kraljica Milena Vukotić, poznata i kao Milena Petrović-Njegoš (prema svom suprugu – crnogorskom kralju Nikoli Petroviću-Njegošu). Milena je bila jedina kraljica u povijesti Crne Gore jer je ta država imala status kraljevstva samo kratko razdoblje (od 1910. do 1918.).

Milena Vukotić rođena je u mjestu Čevo pokraj Podgorice 1847. godine. Zanimljivo je da su je već kao šestogodišnju djevojčicu zaručili za budućeg crnogorskog vladara Nikolu Petrovića-Njegoša, koji je od nje bio stariji oko šest godina. Kad je on 1860. postao knez Crne Gore, priređeno je njihovo vjenčanje, premda je njoj bilo samo 13 godina. Prvo dijete rodila je Milena 1864., kao 17-godišnjakinja. To novorođenče bila je princeza Zorka (Ljubica), kasnija supruga srpskog kralja Petra Karađorđevića i majka jugoslavenskog kralja Aleksandra Karađorđevića.

Ukupno je Milena rodila čak dvanaestoro djece. Jedna joj je kći (Jelena) postala talijanska kraljica, a čak dvije (Milica i Anastazija) ruske velike kneginje. Kraljica je Milena postala 1910., kad je Crna Gora unaprijeđena iz ranga kneževine u rang kraljevstva.

Kraljica Milena otišla je sa svojim suprugom u egzil nakon gubitka vlasti u Crnoj Gori. Nastanili su se u Francuskoj, vodeći svojevrsnu izbjegličku vladu. Kralj Nikola umro je 1921. na Azurnoj obali u Francuskoj, a kraljica Milena dvije godine nakon njega, na istom mjestu. U trenutku smrti kraljica Milena imala je 75 godina.


Komentari