Na današnji dan

Otvorenje znamenite milanske galerije (1867.)

Znamenita Galerija Viktor Emanuel II. otvorena je u Milanu 15. rujna 1867. godine. Izgradnja joj je trajala otprilike dvije godine, a izvedena je prema nacrtima talijanskog arhitekta Giuseppea Mengonija. U to je vrijeme u Europi postojao trend izgradnje natkrivenih monumentalnih objekata (tzv. arkada) namijenjenih trgovačkoj djelatnosti i izložbama.

Galerija Viktor Emanuel II. smještena je u najužem središtu Milana i povezuje dva važna gradska trga: Piazzu del Duomo i Piazzu della Scala. Budući da je natkrivena staklenim krovom, kroz tu se galeriju može proći bez izlaganja kiši na putu od znamenite milanske katedrale do slavne operne zgrade Teatro alla Scala. U središtu Galerije Viktor Emanuel II. nalazi se oktogonalni prostor s kupolom, od kojeg se dva kraća okomita odvojka protežu u smjeru istoka i zapada (glavni prolaz galerije nalazi se točno u osi sjever-jug). Galerija je dugačka oko 200 metara, a visoka je četiri etaže.

Danas predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola Milana, a ujedno je i jedan od najstarijih postojećih trgovačkih objekata na svijetu koji su još uvijek u svakodnevnoj upotrebi. Na podu pod središnjom kupolom galerije nalazi se grb nekadašnje talijanske kraljevske dinastije Savoja, kao i grbovi povijesnih talijanskih glavnih gradova.

Komentari