Na današnji dan

Milan Stojadinović – jugoslavenski premijer koji je emigrirao u Argentinu (1888.)

Na položaju premijera Kraljevine Jugoslavije bio je Stojadinović od 1935. do 1939. godine, za vrijeme namjesništva kneza Pavla Karađorđevića. 

Dana 4. kolovoza 1888. godine rođen je Milan Stojadinović, srpski pravnik, ekonomist i političar. Rodio se u Čačku u tadašnjoj Kraljevini Srbiji. Po obrazovanju je bio pravnik i ekonomist, a dijelom se školovao i u Zapadnoj Europi (Njemačka, Engleska, Francuska). U dobi od samo 34 godine postao je ministrom financija Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (1922. godine). Bio je ugledan ekonomski stručnjak, čak i izvan jugoslavenskih granica, tako da je pisao i za strane časopise.

Na položaju premijera Kraljevine Jugoslavije bio je Stojadinović od 1935. do 1939. godine, za vrijeme namjesništva kneza Pavla Karađorđevića. Stojadinović se kao šef jugoslavenske vlade povezao se s desničarskim režimima u drugim europskim državama, a uveo je i elemente autoritarnog režima u predratnu Jugoslaviju. Osobito je kontroverzan bio njegov odnos prema njemačkim nacističkim dužnosnicima. S položaja premijera smijenjen je u veljači 1939. godine, a na njegovo je mjesto postavljen Dragiša Cvetković.

Tijekom Drugog svjetskog rata bio je Stojadinović interniran na Mauricijusu, gdje je bio pod britanskim nadzorom. Nakon rata naselio se u Argentini, gdje je s vremenom stupio u kontakt s Antom Pavelićem. Preminuo je u Buenos Airesu 1961. godine, u dobi od 73 godine.


Komentari