Na današnji dan

Milan Lenuci – glavni oblikovatelj zagrebačke gradske jezgre (1849.)

Milan Lenuci, vodeći hrvatski urbanistički stručnjak, rodio se 30. srpnja 1849. u Karlovcu. Imao je odlučujući utjecaj na današnji izgled šire zagrebačke gradske jezgre jer je oblikovao veći dio donjogradskog teritorija u urbanističkom smislu u razdoblju izgradnje toga dijela Zagreba. Nakon što je diplomirao na Visokoj tehničkoj školi u Grazu, Lenuci se bavio pretežito inženjerskim i upravljačkim poslovima. Od 1878. godine bio je upravitelj zagrebačkog Gradskog vodovoda, a od 1891. ravnatelj Gradskoga građevnog ureda.

Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće zagrebački se Donji grad brzo širio, zbog čega je nužnom postala regulatorna osnova (izgradnja bi bez nje dobila stihijski oblik). U tu svrhu korisnom se  pokazala gradnja sustava zelenih površina i trgova na potkovastom području od Zrinjevca do trga na kojem je sagrađena nova zgrada Hrvatskog narodnog kazališta.Ključnu ulogu u idejnoj razradi tog sustava imao je Milan Lenuci,pa je ta urbanistička struktura dobila naziv Lenucijeva potkova.Kasnije se uvriježio i nazivZelena potkova. Osim tim dijelom Donjeg grada, bavio se i širim urbanističkim planovima Zagreba. Tako je izrađivao projekte za uređenje Kaptola, Dolca i Trga bana Jelačića, a također i za istočni dio grada do parka Maksimir, kao i za zapadna predgrađa.Izradio je i idejno rješenje za premještanje željezničke pruge iz gradskog središta.

Generalna regulatorna osnova Zagreba koju je formulirao 1907. sinteza je njegova dotadašnjega urbanističkog planiranja i vizije Zagreba kao moderne metropole. Premda velik dio njegovih projekata i zamisli nije ostvaren, Lenuci je postavio temelje urbanoga razvoja Zagreba u 20. stoljeću.

Milan Lenuci je preminuo u Zagrebu 1924. godine.

piše: Dražen Krajcar


Komentari