Na današnji dan

Miklós Horthy – regent u zemlji bez kralja i admiral u zemlji bez mora – 1868.

Horthy je bio konzervativno i umjereno desno orijentiran, za vrijeme Drugog svjetskog rata surađivao je s nacističkom Njemačkom.

Znameniti mađarski državnik Miklós Horthy rođen je 18. lipnja 1868. godine. Bio je na čelu Mađarske više od 24 godine – od 1920. do 1944. godine. Službeno je Mađarska u tom razdoblju bila kraljevina, ali u praksi nije postojao kralj, nego je Horthy držao vlast kao regent Kraljevine Mađarske. Horthy je bio konzervativno i umjereno desno orijentiran. 

Miklós Horthy bio je po rođenju mađarski plemić iz obitelji Horthy de Nagybánya. Rođen je u mjestu Kenderes, gdje je njegova obitelj posjedovala dvorac. U dobi od 14 godina dolazi u Rijeku pohađati Pomorsku akademiju. Nakon završetka Akademije, Horthy je bio časnik u Austrugarskoj mornarici, koja je glavno zapovjedno sjedište imala u Puli.

Potkraj Prvog svjetskog rata Horthy je postao admiral i posljednji vrhovni zapovjednik Austrougarske flote. Rat je ubrzo zatim završio, a Mađarska je izgubila bilo kakav pristup moru i silno je smanjena. Ipak, premda Mađarska nije imala more, Horthy je i nadalje bio poznat kao admiral. Kad je došao na vlast bio je, paradoksalno, regent u zemlji bez kralja i admiral u zemlji bez mora. Za vrijeme Drugog svjetskog rata njegova je Mađarska surađivala s Hitlerom, no ipak je bila prilično umjerena u odnosu na druge desne režime. Primjerice, Židovi nisu bili krvavo proganjani kao u drugim državama. Hitler je na kraju zbog nesuglasica odlučio Horthyja maknuti 1944. godine, a na vlast je doveo fašističku stranku Strelastog križa. Tek tada su u Mađarskoj počele deportacije Židova u logore.


Horthyja su na kraju Drugog svjetskog rata uhitili Amerikanci, a na suđenju ratnim zločincima u Nurnbergu pojavio se kao svjedok nacističkog terora. Umro je u visokoj 89. godini u obalnom gradiću Estorilu u Portugalu.

piše: Dražen Krajcar

Komentari