Na današnji dan

Mihael VII. Duka postao istočnorimski car (1071.)

Najstariji sin istočnorimskog cara Konstantina X. Duke i Eudokije Makrembolitisse rodio se oko 1050. godine. Zvao se Mihael i već kao dijete proglašen je sucarem (subazilejem). Zanimali su ga glazba, geometrija i filozofija te je postao vrlo obrazovan mladić. 
Nakon smrti oca maloljetni Mihael i njegov brat nominalno su preuzeli vlast jer je regentica bila njihova majka i faktički vladala Carstvom. Udala se za vojskovođu Romana Diogena, koji je postao regent, a njegovi su sinovi postali sucarevi, kao i Mihaelov mlađi brat Andronik. Na to je reagirao Mihaelov ujak Ivan Duka i proglasio Mihaela 24.10.1071. jedinim vladarem. Ivan je nosio drugu najvišu titulu u Carstvu.
Mihael VII. vladao je Carstvom 1067. – 1078.  Oženio se Marijom od Alanije, sestrom gruzijskog kralja Jurja II. Kao vladar bio je slab i nije mogao spriječiti Seldžuke da osvoje dijelove Male Azije 1074. U vojsci je zavladala anarhija i Carstvo je bilo pred raspadom. U pljačkaške pohode stizali su i Pečenezi. General Nikephoros Botaneiates proglasio se sucarem i umarširao u Konstantinopol. Zbog sveopćeg nezadovoljstva Mihael VII. je abdicirao u korist brata Konstancija.
Mihael VII. nosio je nadimak Parapinakes (grč. minus jedna četvrtina) zato što je donio odluku o prodaji žita prema kojoj se za istu cijenu prodavalo tri četvrtine mjere kako bi smanjio inflaciju i održao državni proračun. 

Piše: Marsela Alić

Komentari