Na današnji dan

Miguel Cervantes – 1547.

Jedan od najslavnijih pisaca svih vremena rođen je na današnji dan u španjolskom gradiću Alcalá de Henares nedaleko od Madrida.

Iz života Miguela de Cervantesa manje je poznato da je određeno vrijeme bio profesionalni vojnik i da se borio u jednoj od najpoznatijih pomorskih bitaka u povijesti, onoj kod Lepanta. Bio je pripadnik elitne postrojbe Infanteria de Marina (hrv. mornaričko pješaštvo), kao naoružani vojnik na galiji. Na dan bitke imao je groznicu, no nije htio ostati u krevetu u potpalublju, nego se radije išao boriti zajedno s kolegama. Sukobili su se s osmanskim galijama i pobijedili. Kod Lepanta je ostvarena jedna od najvećih kršćanskih pobjeda nad Osmanlijama.

Cervantes je zadobio tri rane, dvije u prsa i jednu koja mu je onesposobila lijevu ruku. Morao je ostati u bolnici 6 mjeseci prije nego se oporavio. Uvijek je s velikim ponosom gledao na svoje sudjelovanje u bitki koja je utjecala na oblikovanje europske povijesti. U jednoj od sljedećih bitaka bio je zarobljen, pa je proveo pet godina kao rob u Alžiru, sve dok ga nije otkupila njegova obitelj i redovnici. Zanimljivo je da je UNESCO Međunarodnim danom knjige proglasio upravo dan na koji se obilježava Cervantesova smrt (23. travnja).

Komentari