Na današnji dan

Michel Le Tellier – ministar obrane i kancelar Francuske – 1603.

Već u ranim dvadesetim godinama svog života postao je članom Državnog vijeća.

Jedan od vodećih francuskih državnika 17. stoljeća, Michel Le Tellier rođen je 19. travnja 1603. godine. Rodio se u Parizu kao potomak obitelji koja se bavila trgovinom. Već u mladosti postao je suradnikom moćnog kardinala Mazarina. Budući da je kardinal Mazarin vršio složbu svojevrsnog prvog ministra francuskih kraljeva Luja XIII. i Luja XIV., Michel Le Tellier brzo je napredovao u službi takvog moćnika.

Već u ranim dvadesetim godinama svog života postao je članom Državnog vijeća, a kasnije je došao na važan položaj francuskog državnog tajnika za rat. Radilo se o funkciji sličnoj onoj koju danas obavljaju ministri obrane u svjetskim državama. Godine 1677. postao je Le Tellier kancelarom Francuske, a time i glavnim pravosudnim dužnosnikom u kraljevstvu. Le Tellierov spomenuti prethodni položaj ministra obrane naslijedio je njegov sin François Michel Le Tellier, poznat i kao markiz de Louvois. Nadalje, taj je položaj kasnije naslijedio i unuk, Louis François Marie Le Tellier, znan kao markiz de Barbezieux, tako da je u konačnici taj ministarski položaj zadržan kontinuirano u obitelji Le Tellier tijekom triju generacija i čak pedeset godina (od 1651. pa sve do 1701. godine).

Michel Le Tellier svojom je moći i ženidbama potomstva postigao da su među njegovim kasnijim potomcima bili: austrijska carica Elizabeta (Sissi), belgijski kraljevi, vladari Monaka i prinčevi iz obitelji Liechtenstein.


Komentari