Na današnji dan

Metkom u glavu ubijen filipinski junak Benigno Aquino (1983.)

Benigno Aquino, kao politički protivnik Marcosa, bio je u egzilu u SAD-u 3 godine.

Dana 21. kolovoza na Filipinima je državni praznik u znak žalosti za ubijenim Benignom Aquinom, jednim od najpoznatijih ljudi iz povijesti te zemlje.

Ubijeni Benigno Aquino bio je filipinski senator i vođa opozicije protiv nasilnog režima Ferdinanda Marcosa. Marcosov režim bio je poznat po korumpiranosti. Naime, Ferdinand Marcos i njegova supruga Imelda navodno su iznijeli iz Filipina za vrijeme svoje vlasti milijarde dolara na svoj račun. Benigno Aquino, kao politički protivnik Marcosa, bio je u egzilu u SAD-u tijekom 3 godine, a 21. kolovoza 1983. godine vratio se avionom na Filipine. Ubrzo nakon izlaska iz zrakoplova na aerodromu u Manili, Benigno je ubijen metkom u glavu. Do danas je ostao misterij tko je točno pucao i na čiju zapovijed. Obitelj Aquino tvrdi da je ubojstvo naručio vladajući Ferdinand Marcos, što se čini logičnim, no nikada nije dokazano.

Posljednjem ispraćaju Aquina prisustvovalo više od dva milijuna ljudi. 

Njegova udovica Corazon Aquino, nakon pada Marcosa bila je filipinska predsjednica, a ujedno i prva žena predsjednica u čitavoj povijesti Azije. Zanimljivo je da je i danas na čelu Filipina jedan pripadnik slavne obitelji Aquino. Naime, donedavni predsjednik Filipina bio je Benigno Aquino III. – sin ubijenog Benigna Aquina i spomenute predsjednice Corazon Aquino. 


piše: Dražen Krajcar

 

Komentari