Na današnji dan

Memel u Litvi – posljednje Hitlerovo anketiranje teritorija mirnim putem – 1939.

Do Prvog svjetskog rata Memel je bio najsjeverniji grad Njemačkog Carstva.

Treći Reich anektirao je područje oko grada Memela u Litvi 22. ožujka 1939. godine, čime je Adolf Hitler postigao svoj posljednji teritorijalni dobitak mirnim putem. Sve kasnije teritorije Hitler je dobio oružanim putem tj. tek nakon što je Drugi svjetski rat počeo. Memel je bio njemački naziv za današnji litavski grad Klaipėdu, a područje oko tog grada pripadalo je prije Prvog svjetskog rata Njemačkom Carstvu. Zbog te povijesne pripadnosti Hitler je tražio povratak teritorija Memela Njemačkoj. Do Prvog svjetskog rata Memel je bio i najsjeverniji grad Njemačkog Carstva.

Danas je Klaipėda (Memel) treći po veličini grad u Litvi i najveća luka te države, i jedna od rijetkih baltičkih luka koje su tijekom cijele godine slobodne od leda. U Hitlerovo vrijeme Memel je bio gospodarski vrlo važan za Litvu. Naime, memelsko područje, koje je Treći Reich priključio, sadržavalo je oko jedne trećine cjelokupne industrije u Litvi.

Nakon što je objavljeno priključivanje Memela njemačkom teritoriju, Adolf Hitler osobno je posjetio taj grad, doputovavši na teškoj krstarici Deutschland. Litva je pristala na priključenje nakon usmenog ultimatuma koji je njemački ministar vanjskih poslova von Ribbentrop dao litavskom ministru vanjskih poslova. U slučaju da Litva nije popustila, Wehrmacht bi izvršio invaziju na tu zemlju.


piše: Dražen Krajcar

Komentari