Na današnji dan

Meksiko organiziran kao federacija po uzoru na SAD (1824.)

Dana 4. listopada 1824. Meksiko je organiziran kao federacija suverenih država. Učinjeno je to nakon ukidanja Meksičkog Carstva, prihvaćanjem novog Meksičkog ustava kojim je država ustrojena kao Sjedinjene Meksičke Države (španj. Estados Unidos Mexicanos). Meksiko je po tom ustavu, zvanom Savezni ustav Sjedinjenih Meksičkih Država (španj. Constitución Federal de los Estados Unidos Mexicanos) imao devetnaest saveznih država i četiri savezna teritorija.

Najveća od devetnaest saveznih država zvala se Coahuila y Texas (punim imenom Estado Libre y Soberano de Coahuila y Texas tj. Slobodna i suverena država Coahuila i Texas), a imala je površinu od oko 800.000 četvornih kilometara (uključivala je i područje današnjeg Teksasa). Među spomenuta četiri savezna teritorija bili su Colima, Nuevo México, Baja California i Alta California (daleko najveća od svih tadašnjih meksičkih saveznih jedinica, smještena na području na kojem se danas nalazi nekoliko saveznih država SAD-a).

Meksičke savezne države imale su svoje guvernere i zakonodavne skupštine, nazivane kongresima. Sve u svemu, radilo se o ustroju prilično sličnom Sjedinjenim Američkim Državama. Do danas se broj meksičkih saveznih država povećao na čak 31 (njima se pridodaje i jedan savezni distrikt, koji obuhvaća Ciudad de México). Danas je površinom najveća savezna država Chihuahua, smještena uz granicu sa SAD-om.

Komentari