Na današnji dan

Meksiko objavio rat Silama osovine – 1942.

Meksički vojnici doista su u Drugom svjetskom ratu vidjeli bojište. Naime, Meksikanci su formirali tzv. Meksičke ekspedicione zračne snage koje su sa svojim zrakoplovima pomagale saveznicima.

Dana 22. svibnja 1942. godine Meksiko je objavio rat Silama osovine. Dogodilo se to nakon što su njemačke podmornice napale meksičke tankere Potrero del Llano i Faja de Oro, koji su prevozili naftu u SAD. Naime, tanker Potrero del Llano potopila je njemačka podmornica U-564, a tanker Faja de Oro podmornica U-106. U oba slučaja radilo se izgleda o pogreškama kapetana njemačkih podmornica, koji nisu prepoznali da se radi o brodovima pod neutralnom meksičkom zastavom. Tako je kapetan U-564 navodno meksičku zastavu zamijenio s talijanskom (doista su vrlo slične, s crvenom, bijelom i zelenom bojom). Budući da je zaključio da se u tom dijelu svijeta ne može nalaziti talijanski brod, torpedirao ga je pod pretpostavkom da je zastava lažna. 

Malo je poznato da su meksički vojnici doista u Drugom svjetskom ratu vidjeli bojište. Naime, Meksikanci su formirali tzv. Meksičke ekspedicione zračne snage (španj. Fuerza Aérea Expedicionaria Mexicana – FAEM) koje su ratovale u sastavu 58. lovačke skupine (engl. 58th Fighter Group) Ratnog zrakoplovstva američke vojske (engl. United States Army Air Forces).

Vjerojatno je najveći doprinos Meksiko pobjedi saveznika dao činjenicom da je oko 300.000 meksičkih državljana tijekom Drugog svjetskog rata otišlo u SAD raditi u tvornicama orijentiranima na ratnu proizvodnju.


Komentari