Na današnji dan

Meksiko nacionalizirao cjelokupnu naftnu industriju (1938.)

Dana 18. ožujka 1938. Meksiko je nacionalizirao svoju naftnu industriju odlukom tadašnjeg predsjednika Lázara Cárdenasa. Naftna industrija bila je do tada u Meksiku u rukama inozemnih privatnih kompanija pa je takav potez nanio udarac strancima. U sljedećim godinama strane su države reagirale bojkotiranjem meksičkih proizvoda.

Od nacionaliziranih kompanija stvorena je meksička nacionalna naftna kompanija Petromex, u potpunosti u državnom vlasništvu. Danas je ta golema kompanija poznata i pod nazivom Pemex, a donedavno je posjedovao monopol nad eksploatacijom naftnih zaliha u Meksiku (taj monopol trajao je, dakle, gotovo 80 godina). Kompanija Pemex toliko je velika da predstavlja jednu od najvećih kompanija na čitavom svijetu, s ukupnom vrijednosti procijenjenom do otprilike 400 milijardi dolara.

Problem kod procjene njene vrijednosti predstavlja činjenica da joj sve dionice nisu izlistane na burzi, slično kao i u slučaju najveće svjetske kompanije takve vrste (Saudi Aramco). Primjerice, Saudi Aramco zacijelo je najveća svjetska kompanija po ukupnoj vrijednosti, premda se ta vrijednost ne može točno ustanoviti (Saudi Aramco posjeduje veću vrijednost od bilo koje kompanije izlistane na svjetskim burzama).

Komentari