Na današnji dan

Mehmed II. – osvajač tisućljetnog Carigrada (1451.)

Dana 3. veljače postao je osmanlijskim sultanom znameniti Mehmed II. Osvajač, uz Sulejmana Veličanstvenog jedan od najpoznatijih osmanskih vladara. Mehmed II. bio je pradjed Sulejmana Veličanstvenog u izravnoj muškoj liniji.

Mehmed je osobito poznat po osvajanju Carigrada 1453. (današnjeg Istanbula), što je bio jedan od najznačajnijih uspjeha u cjelokupnoj povijesti Osmanskog Carstva. Inače, prije nego što je osvojen Carigrad, osmanska prijestolnica, pa tako i Mehmedova, bio je grad Edirne, poznat na hrvatskom jeziku i pod nazivima Drinopolje i Jedrene, a na latinskom kao Hadrianopolis. Taj se nekadašnji glavni grad nalazi blizu današnje grčko-turske granice.

Zanimljivo je da osmanski sultani pri stupanju na prijestolje nisu obavljali krunidbu, nego se svečanost sastojala od opasivanja tzv. Osmanovom sabljom. Taj je običaj po tradiciji potjecao od prvog  sultana – Osmana – po kojem je, uostalom, ime dobilo Osmansko Carstvo i vladajuća osmanska dinastija. Opasivanje sabljom simboliziralo je da je osnovna vladarska uloga ratnička.

Komentari