Na današnji dan

Mehmed II. Osvajač – sultan koji je srušio Bizantsko Carstvo – 1432.

U doba kada je došao na vlast Osmansko Carstvo imalo je relativno malen teritorij.

Mehmed II. Osvajač, jedan od najpoznatijih sultana u povijesti Osmanskog Carstva, rođen je 30. ožujka 1432. Rodio se u gradu Edirne, poznatom i pod nazivima Jedrene i Drinopolje. Taj je grad u trenutku njegovog rođenja funkcionirao kao prijestolnica Osmanskog Carstva, a kasnije je upravo on osvojio Carigrad (1453.) i preselio svoju rezidenciju u njega.

U trenutku rođenja sultana Mehmeda II. Osvajača Osmansko Carstvo obuhvaćalo je malen teritorij, manji nego današnja Republika Turska.Mehmed II. sultanom je bio u dva navrata –1444.– 46. i 1451. – 1481. godine. Razdoblje njegove prve vladavine započelo je kada se njegov otac Murat II. svojevoljno odrekao prijestolja, ali ga je nakon dvije godine ponovno preuzeo zbog obnovljenih napada kršćana i ustanka janjičara. Nakon ponovnoga dolaska na vlast Mehmed II. je pokrenuo niz ratova šireći Osmansko Carstvo u svim smjerovima.

Za vrijeme njegove vladavine osvojena su, osim Carigrada, i područja Srbije, Bosne, Peloponeza, Vlaške,Moldavije,Albanije, Istočne Anatolije, Mezopotamije i Krima te još nekih dijelovauzobale Crnog mora. Snage sultana Mehmeda II. Osvajača izvršile su pomorsku invaziju i na Italiju (godine 1480. osvojile su talijanski grad Otranto i držale ga neko vrijeme pod svojom okupacijom). Sultanova želja bila je osvojiti Rim i da ta tako ujedini Rimsku Imperiju, ali u tome nije uspio.


Mehmed je dao izgraditi više palača diljem Carstva, u Carigradu kompleks džamija i teoloških škola, a crkvu sv. Sofije pretvorio je u središnju gradsku džamiju. Potaknuo je ponovno naseljivanje Carigrada muslimanskim, ali i kršćanskim podanicima Carstva. Teologe i pravnike stavio je pod snažnu kontrolu, čime je izazvao mnoga neprijateljstva.

Mehmed II. preminuo je 1481. godine ostavivši svome sinu i nasljedniku Bajazidu II. golemu državu čiji će se teritorij u narednim stoljećima nastaviti širiti.

piše: Dražen Krajcar

Komentari